Napsułem? Czy coś innego się spieprzyło?

Przenoszę pewne pliki z jednego serwera zleceniodawcy zza granicy, na drugi…

Na drugim:

root@server2:~# cd /katalog_docelowy/
root@server2:/katalog_docelowy# ls
jakies katalogi tu są

Czyli nic specjalnego. Pozostaję tam zalogowany. Tym czasem na pierwszym
zaczynam transfer:

server1 ~ # rsync -e 'ssh' -avr /katalog_zrodlowy/katalog_do_przeniesienia ip_drugiego:/katalog_docelowy/
katalog_do_przeniesienia/plik1
katalog_do_przeniesienia/podkatalog/plik2
....

Czyli rutynowa operacja. Lecą sobie tak te pliki, w pewnym momencie się
zatrzymują, raczej na czymś większym, więc wygląda na to, że wszystko ok.
Zaglądam więc na drugi serwer, jak to tam wygląda:

root@server2:/opt# ls
-bash: /bin/ls: No such file or directory

Ooops… Co się dzieje???

root@server2:/opt# cd
root@server2:~# ls
-bash: /bin/ls: No such file or directory
root@server2:~# echo *
*
root@server2:~# cd /opt
root@server2:/opt# echo *
*
root@server2:/opt# cd /
root@server2:/# echo *
*
root@server2:/# logout
Connection to server2 closed.
[jacek@nic jacek]$ ssh root@server2
ssh_exchange_identification: Connection closed by remote host

Czyli serwer jakby odparował, a ja nie wiem, czy to przypadkiem nie moja sprawka… 😦 Spociłem się.

Reklamy

14 uwag do wpisu “Napsułem? Czy coś innego się spieprzyło?

  1. No właśnie, ja nic takiego nie zrobiłem. Sesje jeszcze nie trwały długo, więc mogłem całą historię wykonany przeze mnie poleceń obejrzeć. Może bug w rsync? Albo rzeczywiście mój błąd którego nie widzę…

    Lubię to

  2. Mam taką nadzieję. Fajnie… mam nadzieję, że kernel albo dysk się sypnął… 😉 Lepiej żeby to był kernel. Dużo lepiej.

    Właściciel serwera próbuje znaleźć kogoś kto będzie mógł reset wcisnąć (maszyna jest w jakimś data center)…

    Lubię to

  3. Konsola szeregowa tam jest, ale głucha. Parę dni temu przekonfigurowywałem gruba pod to. Właśnie się dowiedziałem, że ta konfiguracja nie została jeszcze przetestowana (nie było żadnego rebootu od czasu włączenia serial-console w grubie)…

    Lubię to

  4. Miałem podobnie wyglądający przypadek na desktopie. Operacja na większym pliku i tylko reset pomagał. Działo się tak na dysku sata, na ide bez problemów. Nie miałem się czego doczepić to zwaliłem wszystko na za słaby(?) zasilacz (235W na P4 3G, 2 hdd, dvdrw, cdrw) ale jeszcze nie sprawdziłem moich podejrzeń…

    Lubię to

Co o tym sądzisz?

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s